Glutenfri Brownie av søtpotet og dadler

Paleo – Glutenfri – Energirik – Naturlig søt fristelse- Rik på antioksidanter

Søtpotet er i vinden for tiden, og med GOD grunn. Denne deilige antioksidant-brownien er laget av bokhvete, dadler, kakao og ja- søtpotet (oppskriftas stjerne). Kaka er også uten melk og egg! En helt naturlig paleo oppskrift  jeg nå har testa to ganger. Her er det kun naturlige ingredienser, og det fungerer supert.  Perfekt helgekos! 😀

DSC_0150

Denne godbiten er proppet med antioksitanter og naturlig energi

Næringsinnhold per servering. Kcal: 200 Protein: 5,11 Karbohydrat: 29,4 Kostfiber: 5,8 Fett: 5,7

Brownie av en grønnsak, liksom? Du er kanskje skeptisk, men les videre- så kanskje du blir overbevist 😉 Dette er ikke som vanlig brownies (sukkerbombe), men kaka er i sin egen smaksklasse.

Hvorfor søtpotet? Den er både naturlig søt, proppet med antioksidanter, regulerende for blodsukkeret og en av de mest undervurderte grønnsakene på markedet. Søtpoteten er et must i naturlig kost, Paleo, jernalder eller kall det hva du vil. Den er IKKE i slekt med poteten, og inneholder 5% sukker (vanlig potet 0,5). Sukkeret gjør den ypperlig for bakst, og smaken minner mer om gulrot (og hvem digger ikke gulrotkake?)  Karbohydratene (ca 16,5g per 100g) hjelper deg med god energi og muskelbygging, og skal vi tro forskningen så forebygger faktisk denne herligheten kreft og hjertesykdommer- pga antioksidanter kalt karotenoider. Denne gir deg også smashing hud. Jada, det er ikke måte på. Du kan jo lese mer i  KK som  skriver om «Fire grunner til at du må spise mer søtpotet»

DSC_0136

Søtpoteten skrelles og skjeres i biter, før den skal kokes klar til kakedeigen…:-)

Hvorfor dadler? Dette er det naturlige konseptet igjen. Naturlig sukker. Jeg elsker smaken av dadler, og syntes dette ble veldig bra. Oppskriften har jo også litt naturlig lønnesirup i seg, og dette er også rent fra naturen.

DSC_0139

Hva er Bokhvete mel? I denne oppskriften tester jeg bokhvete for første gang!! Dette har INGENTING med hvete å gjøre, hehe. Det er faktisk  frø fra en plante i syrefamilien som stammer fra Sibir (Fagopyrum esculentur). Det er helt uten gluten, og inneholder blant annet et høyt innhold av aminosyra Lysin (Lys,K), som er en av tyve aminosyrerene som er byggesteiner i proteiner. Den er en av de essenssielle aminosyrene som kroppen ikke selv kan fremstille, men må tilføres gjennom maten. Det koster bare rundt 30 kroner, og er vel verdt det. Les mer her

Men nå skal jeg ikke pine dere lenger. Her er oppskriften. Denne lager ca 10. stykker og passer fint inn i en 26cm form – eller mindre om du vil ha dem tykkere. Du kan også doble (2.5) oppskriften og lage i langpanne.

2 medium store søtpoteterDSC_0146

–  80g  finmalte mandler (jeg kjøpte ferdig på helskost,men du kan fint male dem selv)

– 60g  bukhvete mel

– 14 medjool dadler

– 4 ss rå kakao ( fås i helsekost, kan også bruke bakekakao)

– 3 ss ren lønnesirup DSC_0147

– En klype salt

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader og klargjør en kakeform.  2. Skrell og hakk søtpotetene i biter.
3.  Steam eller kok dem i 20.min til de blir meget myke. Press vannet av dem med et papirhåndkle og hell dem i kjøkkenmaskinen.
3. Rens dadlene og ha i røra med søtpotetene. Tilsett lønnesirupen og kjør i mixeren. Dette blir en søt og digg blanding. 4. mix resten av ingrediensene i en egen bolle. 5. bland mixen med søtpotene. 6. Putt røra i formen. 7. stek i ca 20-40 min. (dette avhenger veldig i forhold til ovn).

Ps: Vent minst 10 min før du skjerer i kaka. Det er som en brownie, den fester seg mer etterhvert som den kjølner.

Notater: Tilsett hakkede valnøtter, tørket frukt eller hva enn du foretrekker. Jeg brukte peanøtter i forsøk nummer to, men foretrakk den fakisk plain. Ønsker du en lavkarbo versjon kan du bruke en blanding av kokosmel og mandelmel i stedet for bokhvete. Du kan også erstatte hakkede mandler med mandelmel for et kalorifattigere kake. Jeg prøver nok flere versjoner av denne etterhvert, og kan gi dere en lyd om det 🙂

Bon appetit, og spør meg gjerne om du lurer på noe! GOD SØNDAG 😀

Ønsker du en lavkarbo sjokoladekake?Da kan du teste ut min oppskrift av avocado, kokos og banan

DSC_0164

Oppskriften er testet fra Deliciously Ella

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s